Poseta SAD, vetar u leđa evropskom putu

Bez autora
Jun 04 2015

Poruke ovonedeljnog boravka premijera u Americi, poslovna i stručna javnost tumači kao pozitivan signal za ubrzavanje evrointegracija i nove investicije kompanija sa druge strane Atlantika u Srbiju. Diplomate ocenjuju da američka podrška evrointegracijama Srbije i uveravanja da će Vašington u ekonomskom smislu konkretno podržati stabilizaciju ekonomskih prilika kod nas i te kako uticati na evropski put.Ključno je, kažu upućeni što je ocenjeno da je Srbija napravila pomak u ekonomskim refromama, ali dodaju da na tome ne treba da se i zaustavi. Amerika može da da vetar u leđa evrointegracijama Srbije na dva načina, kažu analitičari, najpre, preko Berlina, a potom preko realizacije Briselskog sporazuma...

Poruke ovonedeljnog boravka premijera u Americi, poslovna i stručna javnost tumači kao pozitivan signal za ubrzavanje evrointegracija i nove investicije kompanija sa druge strane Atlantika u Srbiju.

Diplomate ocenjuju da američka podrška evrointegracijama Srbije i uveravanja da će Vašington u ekonomskom smislu konkretno podržati stabilizaciju ekonomskih prilika kod nas i te kako uticati na evropski put.

Ključno je, kažu upućeni što je ocenjeno da je Srbija napravila pomak u ekonomskim refromama, ali dodaju da na tome ne treba da se i zaustavi.

Amerika može da da vetar u leđa evrointegracijama Srbije na dva načina, kažu analitičari, najpre, preko Berlina, a potom preko realizacije Briselskog sporazuma.

Profesor Fakulteta politčkih nauka Ivo Visković kaže da zeleno svetlo Vašingtona za evrointegracije Srbije znači da SAD mogu da ukažu Nemcima da vode računa šta se dešava u Srbiji i na Balkanu i da im pokažu da je ova dosadašnja politika Berlina kontraproduktivna i da nam treba dati šansu.

Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši ambasador u SAD Ivan Vujačić smatra da to ne znači da Amerika može da otvori poglavlja, i da to ne znači da će vršiti pritisak na nekoga.

"Ako bude vršila pritisak, biće na kosovskoj strani u pregovorima između Beograda i Prištine i uticaće da se pronađe neki brži kompromis u vezi sa temama koje još nisu završene", kaže Vujačić.

Predstavnici Američke privredne komore koja okuplja više od 190 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija kažu da su signali iz Vašingtona ohrabrujući.

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore Zoran Petrović kaže da je jako važno razvijati dobre odnose sa američkim kompanijama.

"Mi imamo u Američkoj privrednoj komori veliki broj američkih kompanija, većina njih je zadovoljna uslovima poslovanja u Srbiji. Premijer je obišao neke od njih kao što je Majkrosoft, koje imaju u planu dodatne investicije i to je dobro", rekao je Petrović.

Stručnjaci kažu da sagovornici premijera u Vašingtonu imaju velikog uticaja na kreiranje politike prema Zapadnom Balkanu.

Vujačić smatra da svaki premijer koji ode u Vašington ima jednu važnu posetu i to jeste značajna poseta, ali jeste i popravljanje odnosa posle priznavanja nezavisnosti Kosova.

Visković kaže da je najveća dobit nastavak dijaloga iako u medijima provejava da premijer nije dobio adekvatne sagovornike. "Politički odnosi sa malim zemljama se uvek realizuju na srednjim nivoima. Sagovornici su itekako relevantni, poseta je uspela", kaže Visković.

Kako su ovu posetu pažljivo pratili iz Moskve, analitičari kažu da je Beograd uvek bio u trouglu na relaciji Vašington-Moskva i da je neminovno da nas velike sile uvek gledaju u okviru svojih geopolitičkih i strateških odnosa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik